Cursus 1

“Waar kom ik vandaan”

Doelen

Hoofd: Inzicht krijgen in de bouw en de werking van de kosmos.
Hart: Verbinding voelen met de scheppende kracht in de kosmos.
Handen: Kosmische wetten en principes toepassen in het dagelijks leven. Oefeningen.

Beschrijving

Deze cursus gaat over kosmische wetmatigheden die ook een rol spelen in ons eigen leven, zonder dat wij daarbij stil staan. De wetten betreffen processen bij creatie, onderhouding en terugkeer, cycli, het ontstaan van goden, hiërarchieën, zonnen, planeten en het ons omringende leven, van mineraal tot mens. Die wetten zijn te vinden in verschillende esoterische bronnen die elkaar vaak bevestigen.

Wat heb ik aan deze cursus?

·         Bewust worden van kosmische wetten leidt tot een meer bewust leven.
·         Je kunt je bewust gaan worden van verkeerde denkbeelden en je zekerder gaan voelen door nieuw inzicht.
·         Je kunt je ook meer onderdeel gaan voelen van een kosmisch proces en de noodzaak gaan inzien van een constructieve inzet. Daarvoor krijg je handvatten aangereikt.

Wat is uniek aan deze cursus?

De cursus is mede gebaseerd op “The Cosmic Doctrine” van Dion Fortune (vertaald door de docent). Het boek geeft een unieke bijdrage aan de westerse esoterie door alles te beschrijven in termen van beweging. De wording van de mens is daarbij een onderdeel van de wording van de Kosmos. Gaandeweg draag je als mens meer bij aan die wording wat je leven een magisch aspect kan geven. Je wordt aangemoedigd om visualisatie oefeningen te doen van kosmische processen, als een vorm van westerse Jnana Yoga.

Tijdens de cursus komen aan bod:

·         De fasen van Kosmische wording, aan de hand van een grafische metafoor. Met oefeningen voor visualisatie en inleving.

·         De daarbij betrokken Kosmische wetten, zoals bij bewustwording, organisme vorming, scheppende hiërarchieën, reflectie, verbinding en compensatie.

·         De relatie van die wetten met denkbeelden uit wetenschap, filosofie, wijsheidstraditie en religie, die je dieper inzicht en meer samenhang kunnen geven.

·         Voorbeelden van toepassing van Kosmische wetten.

Doelgroep

·         Mensen met esoterische en/of spirituele belangstelling.

Ervaringen

·         Eerdere deelnemers gaven als ervaringen: veel niveaus tegelijk aangeraakt; eigen interpretatie mogelijk; het hield mij af en toe uit mijn slaap; geeft antwoord op veel vragen; meer inzicht in het geheel; oefeningen nuttig; voel mij nu een rustiger mens; minder angst voor de dood; voelt als een thuiskomen; voelt als een nieuw begin.

Omvang cursus: 8 avonden.

Docent: dr ir Gert Jan van der Steen

Data en locaties. De cursus wordt 2-wekelijks gegeven, op locaties in Zwolle en Bloemendaal, op maandagavonden van 20-22 uur. De locaties zijn gekozen op loopafstand van een NS-station.

·         De Vrij-Katholieke Kerk in Zwolle, Enkstraat 44. Data 2-16-30 sep, 14-28 okt, 18 nov, 2-16 dec

·         De Vrij-Katholieke Kerk in Bloemendaal, Popellaan 1. Data 9-23 sep, 7-21 okt, 4-25 nov, 9-23 dec.

Kosten: € 10 per avond, € 75 bij inschrijving voor de gehele cursus. Naar draagkracht is reductie mogelijk.