Cursus 1

“Waar kom ik vandaan”

Doelen

Hoofd: Inzicht krijgen in de bouw en de werking van de kosmos.
Hart: Verbinding voelen met de scheppende kracht in de kosmos.
Handen: Kosmische wetten en principes toepassen in het dagelijks leven. Oefeningen.

Beschrijving

Deze cursus gaat over kosmische wetmatigheden die ook een rol spelen in ons eigen leven, zonder dat wij daarbij stil staan. De wetten betreffen processen bij creatie, onderhouding en terugkeer, cycli, het ontstaan van goden, hiërarchieën, zonnen, planeten en het ons omringende leven, van mineraal tot mens. Die wetten zijn te vinden in verschillende esoterische bronnen die elkaar vaak bevestigen.

Wat heb ik aan deze cursus?

·         Bewust worden van kosmische wetten leidt tot een meer bewust leven.
·         Je kunt je bewust gaan worden van verkeerde denkbeelden en je zekerder gaan voelen door nieuw inzicht.
·         Je kunt je ook meer onderdeel gaan voelen van een kosmisch proces en de noodzaak gaan inzien van een constructieve inzet. Daarvoor krijg je handvatten aangereikt.

Wat is uniek aan deze cursus?

De cursus is mede gebaseerd op “The Cosmic Doctrine” van Dion Fortune (vertaald door de docent). Zij noemt dit boek “een Christelijke Gnosis”. Het boek geeft een unieke bijdrage aan de westerse esoterie door alles te beschrijven in termen van beweging. De wording van de mens is daarbij een onderdeel van de wording van de Kosmos. Gaandeweg draag je als mens meer bij aan die wording wat je leven een magisch aspect kan geven. Je wordt aangemoedigd om visualisatie oefeningen te doen van kosmische processen, als een vorm van westerse Jnana Yoga.

Tijdens de cursus komen aan bod:

·         De fasen van Kosmische wording, aan de hand van een grafische metafoor. Met oefeningen voor visualisatie en inleving.

·         De daarbij betrokken Kosmische wetten, zoals bij bewustwording, organisme vorming, scheppende hiërarchieën, reflectie, verbinding en compensatie.

·         De relatie van die wetten met denkbeelden uit wetenschap, filosofie, wijsheidstraditie en religie, die je dieper inzicht en meer samenhang kunnen geven. Dat zal vooral gebeuren op de optionele zaterdagmiddagen.

·         Voorbeelden van toepassing van Kosmische wetten.

Doelgroep

·         Mensen met esoterische en/of spirituele belangstelling.

Ervaringen

·         Eerdere deelnemers gaven als ervaringen: veel niveaus tegelijk aangeraakt; eigen interpretatie mogelijk; het hield mij af en toe uit mijn slaap; geeft antwoord op veel vragen; meer inzicht in het geheel; oefeningen nuttig; voel mij nu een rustiger mens; minder angst voor de dood; voelt als een thuiskomen; voelt als een nieuw begin.

Omvang cursus: 8 zaterdagochtenden en facultatief 4 zaterdagmiddagen.

Docent: dr ir Gert Jan van der Steen

Locatie: de kerkzaal van de Vrij-Katholieke Kerk, gelegen op het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, Naarden

Data:  29 aug, 12*-26 sep, 17-31* okt, 14*-28 nov, 12* dec, steeds van 10.30-12.30 uur. De data met een * hebben een optionele middag van 13.30-15.30 uur waarin verwante denkbeelden uit wetenschap, filosofie, wijsheidstraditie en religie worden uitgewisseld. Bij deelname zelf lunch meebrengen.

Kosten: € 10 per dagdeel, € 110 bij inschrijving voor de gehele cursus. Betaling aan de zaal. Naar draagkracht is reductie mogelijk. Gratis voor geestelijkheid VKK en voor cursisten VKIE (cursisten hoeven zich niet op te geven).

Aanmelden: per email sviw@vkk.nl, of via “contact en inschrijven” op deze website. Graag vermelden: naam, adres, emailadres en telefoonnummer. Vanwege de Corona-maatregelen kunnen max. 15 cursisten worden toegelaten.

Telefonisch contact: 06-54774547